Volwassenen
Als volwassenen gebruiken we ons eigen lichaam minder en minder als informatiebron. Doch geeft het ons onschatbare informatie tijdens een moeilijke periode.
Het leren begrijpen van deze lichamelijke gewaarwordingen en het hieraan woorden kunnen geven helpt de cliënt om vastgeroeste patronen te doorbreken.
Angst
Tijdens de equitherapie kan men leren met angsten om te gaan. Tijdens de oefeningen op het paard leren volwassenen de angst op afstand te bekijken, te beschrijven en anders te duiden. Ter ondersteuning kunnen er ademhalings- en ontspanningsoefeningen gedaan worden.
Pesten
In de eerste plaats zou pesten ontoelaatbaar moeten worden op het werk of elders. Daarnaast is het heel belangrijk dat de gepeste beter voor zichzelf leert opkomen. Vooral bij dit laatste kan equitherapie helpen. Vaardigheden zoals uiten van wat je denkt, voelt en wilt, ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het stellen van grenzen komen aan bod.
(Chronische) Psychose
Chronische psychose kan door equitherapie niet worden genezen. Echter, de levensontwrichtende symptomen zoals angst, depressie, wantrouwen, denkstoornissen, onrealistische zelf- en omgevingsinschatting, kunnen door de omgang met paard worden gemilderd. De levenskwaliteit kan verhogen en de lijdensdruk verminderen.
Depressie
Bij depressie heeft het paard bij de equitherapie een stimulerende en ontspannende werking. Oefeningen naast en op het paard zorgen voor zowel een lichamelijke als geestelijke actie waardoor ook het eigen proces in beweging komt. Door een betere kijk te krijgen op het eigen lichaam en een bewegingsdialoog aan te gaan met het paard kan er ook terug een eenheid komen in de eerste vorm van communicatie, de bewegingsdialoog tussen moeder en kind.
Burn-out
Bij burn-out wordt er in de equitherapie door middel van het paard stilgestaan bij de signalen van je lichaam. Binnen de relatiedriehoek (paard-cliënt- therapeut) wordt er gekeken hoe de eerste symptomen tot stand zijn gekomen. Ter ondersteuning kunnen er ademhalings- en ontspanningsoefeningen gedaan worden.
Relatie en communicatieproblemen
Bij relatie- en communicatieproblemen wordt er doormiddel van zowel verbale- als bewegingsoefeningen gekeken naar de manier van communiceren. Zowel paard als therapeut zal het koppel hierbij begeleiden door een non-verbale en verbale reflectie te geven over het proces dat tussen de partners speelt.
Rouw en verliesverwerking
Doorheen de begeleiding wordt er samen met jou gekeken naar de plaats die de overledenen heeft gehad in jou leven en de nieuwe plaats die hij/zij gaat krijgen in jou verdere leven.
Ook bij andere verliessituaties wordt er aan de hand van lichaamsgerichte oefeningen getracht om dit verlies te plaatsen en te verwerken. Jou proces wordt hierbij ondersteunt door het paard en de therapeut.
Hoogsensitiviteit
Hooggevoelige of hoogsensitieve mensen hebben een fijngevoelig zenuwstelsel: prikkels uit hun omgeving maken een diepe indruk op hen waardoor ze meer tijd en rust nodig hebben om deze indrukken te verwerken.
Equitherapie kan helpen. Paarden zijn gevoelige dieren. Dat maakt dat de dieren uitermate geschikt zijn om mensen die hoogsensitief zijn mee te begeleiden.